Recept

Recept

STEKT ABBORRFILÉ I DRAGONSÅS
400 gram abborrfilé
Panering:
1 ägg
1 dl ströbröd, panko,grovt rågmjöl eller liknande
2 tsk salt
1 krm svartpeppar eller vitpeppar
Till stekning:
smör eller olja blandad med lite smör
2 dl gräddmjölk
1/2 dl vitt vin
2 msk torkad dragon eller annan krydda efter tycke och smak.
Tillagning:
Vänd fisken i det uppvispade ägget och sedan i det kryddade mjölet.
Stek fisken i medelvarm stekpanna tills den fått en gyllenbrun färg, 2-3 minuter på var sida.
Blanda vin och gräddmjölk och slå över fisken i pannan. Låt puttra ihop några minuter.
Servera med kokt potatis och en grönsallad.

FISH AND CHIPS
600 gram abborrfilé eller sikfilé
Panering:
1,5 dl Panko (japanskt ströbröd). För glutenfritt: quinoamjöl eller bovetemjöl
salt och peppar
olja
Tillagning:
Krydda fisken och vänd i paneringen.
Hetta upp stekpannan och stekt fisken gyllenbrun ett par minuter på var sida.
Serveras med ugnsstekt potatis, hemgjord majonnäs smaksatt med citron och grönsallad.

ABBORRSOPPA MED VITLÖKSCRÈME
400 gram abborrfilé
6 dl vatten
6 kryddpepparkorn
1-2 lagerblad
1 fiskbuljongtärning
2 st (200 gr) morötter
3 st (300 gr) potatis
1 rödlök
2 dl grädde
3 msk skuren gräslök
salt,peppar
Tillagning:
Skölj abborren och låt rinna av. Koka upp vatten med kryddpeppar, lagerblad, och buljongtärning.
Skala morötterna och potatis och skär sedan i mindre bitar. Koka morötter och potatis mjuka i buljongen.
Skala och dela rödlöken i mindre bitar. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i soppan med rödlök och grädde. Låt koka några minuter tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar. Strö gräslök över soppan när den ska serveras.
Vitlökscrème:
3/4 dl majonnäs
1/4 dl crème fraiche
1/2 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Klicka vitlökscrème i soppan.

HALSTRAD SIKFILÉ 4 port.
6-700 gram sikfilé
1-1/2 msk olja eller smör
1 tsk salt
Sås:
1-2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 krm salt
1/2 krm peppar
1 1/2 dl olja
1 msk vinäger eller nypressad citron
Börja med såsen: Pressa vitlöken eller stöt den i mortel. Blanda äggulor, vitlök, salt och peppar i en skål. Häll i oljan droppvis och rör kraftig alt, använd elvisp. Smaksätt med vinäger eller citronsaft. Ställ såsen kallt.
Hetta upp matfettet i en panna. Lägg i fiskfiléerna och stekt dem vackert bruna, ca 4 minuter på var sida.
Salt och servera filéerna heta. Äts med kokt potatis, såsen, grönsallad eller smörfräst hel spenat.

Citruslax med chili och fänkål     
Ugnstemperatur: 100 grader
6 personer
2 apelsiner, tunt skivade och urkärnade
1 citron, tunt skivad och urkärnad
1 fänkålsstånd, tunt skivat
1 röd chili, tunt skivad
1 liten knippa dill
salt
nymalen svartpeppar
1 laxfilé, ca 1 kg
1 1/2 dl olivolja
Tillagning:
Värm ugnen till 100 grader. Blanda apelsin-, citron- och fänkålskivor i en långpanna. Tillsätt chili, några dillkvistar, salt och peppar. Blanda ihop.
Salta och peppra laxfilén och placera den på citrusblandningen. Häll över olivoljan.
Baka i ugn till en innertemperatur av ca 45-50 grader beroende på hur genomstekt du vill ha den. Tänk på att tillagningen fortsätter efter att du har tagit fisken från värmekällan och temperaturen stiger ytterligare några grader. 
Lägg laxen på ett fat. Bryt isär fiskköttet och skeda över citrusblandningen. Ersätt de tillagade dillkvistarna med nya. Salta och peppra. Servera med nykokt potatis, gärna mandelpotatis.

Laxwok
500 gr färsk lax skuren i kuber
1/2 purjolök
2 morötter
1 pkt glasnudlar
salt och peppar
persilja eller gräslök
Marinad:
färsk riven ingefära
2 msk tamarinsoja eller annan valfri soja
saft och cest av en limefrukt
Tillagning:
Blanda marinaden och marinera laxen i 30-45 minuter.
Ansa och skär purjon i strimlor och morötterna i tunna skivor.
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna.
Woka grönsakerna på hög värme i raps- eller olivolja.
Stek laxkuberna i en blandning av smör och lite olja i en separat stekpanna. Krydda.
Blanda lax och nudlar med grönsakerna. Häll över skyn från stekpannan som fisken stekts i.
Smaka av med salt och peppar och strö över kryddgrönt.

Halstrad lax med risotto 4 port
1 bit gravlax, ca 500 gram
1 liter hönsbuljong
6 dl torrt vitt vin
50 gram smör
1 liten gul lök, hackad
350 gram avorioris
salt, peppar
1 dl hackad persilja eller dill
hyvlad parmesanost
Tillbehör:
grön sparris
Tillagning:
Hetta upp buljongen och tillsätt vinet.
Smält hälften av smöret och smält löken mjuk. Tillsätt ris, salt och peppar och koka under omröring ca 3 minuter.
Tillsätt ett par dl buljong och koka på svag värme under ständig omrörning tills vätskan kokat in. Fortsätt så tills all vätska har absorberats och risotton är riktigt krämig. Det tar ca 20-30 minuter.
Tillsätt resten av smöret lite i taget. Rör ner örterna.
Halstra laxen hastigt på båda sidor i olja. Fördela risotton på varma tallrikar, lägg på laxen och strö över hyvlad parmesanost. Servera med grön sparris eller blanda sparrisen i risotton.

Grillad lax med örtsås 6-8 port
En hel laxsida som läggs på grillgaller och bakas på en kvart. Örtsåsen kan lagas i förväg och värmas.
1 1/2 kg färsk laxfilé med skinn
1 msk olja
2 tsk grovt salt, havssalt
Örtsås:
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 tsk stött rosmarin
1 tsk timjan
1/2 tsk mejram
3 äggulor
Såsen:
Vispa ut mjölet i lite kallt vatten i en kastrull. Tillsätt resten av vattnet och buljongtärningen. Koka upp under vispning. Tillsätt vin, grädde och örtkryddor. Låt koka ca 5 minuter och sedan svalna. Vispa ned äggulorna.
Gnid in laxsidan med olja och salt. Lägg filén med skinnet nedåt på grillgallret en bit från glöden så att det inte blir för hett. Beräkna ca 10-15 minuter tills laxen är knappt färdig på ovansidan. Flytta över laxen till en skärbräda och skär upp i portionsbitar.
Värm såsen försiktigt under ständig vispning. Den får inte koka, bara sjuda. Servera med lättkokta sommarprimörer.

Vasasotare
1 kg färsk strömming
2 msk grovt salt
Rensa och skölj strömmingen. Ta bort huvudet men låt ryggbenen sitta kvar. Låt fisken rinna av.
Lägg strömmingarna i en mycket het gjutjärnspanna och strö över grovsalt.
Halstra 1-2 minuter på var sida, de ska bli svartbruna och lite blåsiga på ytan. Skaka av saltet och häll över smörsåsen. Servera direkt ur pannan med potatis, knäckebröd och västerbottensost.
Smörsås:
50 gram mjukt smör
50 gram smält smör
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl kryddgrönt
Vispa ned hett smör i mjukt smör. Fortsätt vispa med kokande vatten. Blanda ned kryddgrönt och häll såsen över sotarna.

Empanadillas med strömming
Smördeg – kylskåpskall
Fyllning:
200 gram skinndragen strömming
1 rödlök
1 hårdkokt ägg
1/2 dl gröna oliver
1 röd chili
100 gram philadelphiaost
flingsalt, nymald peppar
Tag ut rundlar ur den tinade smördegen med ett glas eller en rund form.
Hacka ingredienserna till fyllningen och rör ihop med osten. Krydda.
Fördela fyllningen över rundlarna, vik dem på hälften och tryck fast med gaffel eller fingrarna.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn 180 grader tills degen är gyllenbrun.
För mera smak, strö lite chiliflakes över innan gräddning.

Gravad strömming med tomat, basilika och citron
600 gram strömmingsfilé
Lag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit
1 msk salt
Marinad:
4 stora tomater
1 kruka basilika
2 citroner
1/2 dl olivolja
salt, socker och peppar från kvarnen
Skinndra strömmingen, blanda lagen och lägg i filéerna. Låt stå kallt två timmar.
Slå bort lagen och låt rinna av.
Skålla, skala och hacka tomaterna, Skär dem i tärningar. Hacka basilikan. Riv fint skal av den ena citronen och pressa saften ur bägge.
Blanda samman ingredienserna till marinaden och smaka av med salt, peppar och socker.
Blanda försiktigt i filéerna och och låt stå 6 timmar.

Strömmingsbiffar
1 kg rensad strömming
250 gr morötter
250 gr kokt kall potatis
200 gr lök
vitpeppar
salt
matfett
Tillagning:
Mal strömmingen, morötter, potatis och lök en gång genom köttkvarn.
Arbeta samman färsen och smaksätt med salt och peppar.
Forma biffar och stek dem guldbruna i smör eller olja. Servera med potatis, sallad och inlagd gurka.

Marinader och rub

Gnid in fisken med kryddblandningen minst 30 minuter innan tillagning.

Citrus- och örtrub
Rivet skal av en citron
Rivet skal av en apelsin
2-3 vitlökar
1 tsk chilipulver
2 tsk rosmarin, torkad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk salt
1/2 tsk krossad svartpeppar
Riv skal från apelsin och citron utan att det vita följer med.
Pressa vitlöken och blanda samman alla ingredienser.

Kryddrub
1 tsk citronpeppar
2 stjärnanis
1 tsk vitpeppar
1 msk fänkålsfrön
2 kryddnejlikor
1 msk korianderfrö
Lägg alla kryddor i en torr och varm stekpanna i ca 3 minuter.
Rör så att de inte bränner fast. Låt svalna.
Mal blandningen i mixer eller med mortel.

MARINERAD FISK – Lägg fisken i marinad minst 30 minuter innan tillagning.

Citronmarinad – grund
Rivet skal och saft av en citron
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Riv skalet från citronen och pressa ur saften.Blanda med olja och pressad vitlök samt salt och peppar.
Kan smaksättas med färska örter, pepparrot, dijonsenap mm.

Asiatisk marinad
1 lime, rivet skal och saft
1/2 dl soja
2 tsk sesamolja
2-3 msk sweet chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Riv skal och pressa saft ur lime. Blanda med övriga ingredienser.

Chilimarinad
Rivet skal och saft från en citron
1 hackad röd chili
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 msk honung
Riv skal och pressad saft ur citronen. Hacka chilin med kärnorna och blanda med vitlök, olja och honung.