Grilla fisk
Grilla med halster
Välj en fet fiskfilé med fast kött som håller ihop och inte blir torr, t.ex lax.
Lägg den rumstempererade filén i det rena och inoljade halstret. Vänta in att glöden blir fin,
den ska vara grå. Lägg på fisken och vänd när kanterna är ogenomskinliga och vita.
Var uppmärksam och håll koll, fisken blir färdig snabbt. Fisken är klar när den är ogenomskinlig och laxköttet blekrosa. Färdig temperatur är 56 grader.
Tips! Om du inte har en grilltermometer kan du använda en potatissticka. Om stickan går lätt genom och känns het mot insidan av handleden är fisken klar.
Grilla indirekt på galler
Välj en hel fet fisk eller en tjock filé.
Lägg kol på ena sidan i grillen och placera fisken med skinnsidan nedåt, först direkt ovanför glöden. Efter en minut, vrid gallret så att fisken ligger vid sidan av glöden. Lägg på locket, nu grillas fisken indirekt. Efter ca 15-20 minuter är fisken klar. Om du använder grilltermometer placerar du den vid ryggbenet på fiskens tjockaste del. Färdig temperatur är ca 56 grader.
Tips! Placera ett ark folie som extra skydd mellan fisken och gallret. Packa inte in fisken i folien, då försvinner den fina grillsmaken.
Grilla över öppen eld
Rensa och snitta skinnet på den hela fisken så att det inte drar ihop sig.
Tälj en pinne helt ren från bark. Invänta glöd. Grilla inte över lågorna.
Grilla 4-5 minuter på var sida.
Tips! Låt fisksmaken komma fram och krydda bara med salt och peppar.
Andra passande smaker är citron, vitlök, dill, färska örter eller chili.
Om du vill grilla mager fisk är en marinad eller olja nästan ett måste. Pensla på medan fisken ligger på grillen.
Grilla fisk i folie
Här passar både fet och mager fisk.
Lägg en klick smör i foliepaketet tillsammans med fisk, potatis, tomat, lök eller vad du önskar. Fänkål ger fin smak. Stäng paketet och lägg på grillen. Vänta 10-15 minuter. Fisk och grönsaker ångkokas på detta sätt och blir mycket saftiga.
Dryck
Till feta fiskar passar en ljus lager, en ale eller ett fylligt smakrikt vitt vin. Till mager fisk kan med fördel serveras ett lättare rödvin. För att göra syran mer markerad och smaken mindre alkoholstark kan vinet kylas ungefär en timme till 14-16 grader.exempel